|
|
Alcohol A - Z
|
| Kun je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?
Als u borstvoeding geeft, moet u uitkijken met alcohol. De alcohol komt direct in de moedermelk. Bij één of twee glazen, wordt de baby al duf, zodat hij minder goed drinkt. Wilt u een glas alcohol drinken, dan moet u dit ná het geven van de borstvoeding doen. Zorg ervoor dat u minimaal twee uur voor het geven van de borstvoeding geen alcohol drinkt.
|
| Is alcohol werkelijk goed voor je hart en bloedvaten?
Het is waar dat alcohol het dichtslibben van de bloedvaten door cholesterol een beetje tegengaat. Of je wijn drinkt of een andere alcoholische drank, maakt daarbij niet uit. Dat geldt echter alleen in kleine hoeveelheden (ongeveer een glas per dag) voor gezonde mensen boven de 45 jaar.
Drink je meer, dan zijn de nadelen groter dan de voordelen. Bij grotere hoeveelheden kan alcohol juist slecht zijn voor hart en bloedvaten: er kan een hoge bloeddruk ontstaan en ook bepaalde hartziekten. Alcohol is dus zeker geen medicijn tegen hart- en vaatziekten!
Wie hart- en vaatziekten zoveel mogelijk wil voorkómen, moet in ieder geval niet roken, gezond eten en voldoende lichaamsbeweging nemen.
|
Welke schadelijke effecten heeft alcohol op je hersenen?
Alcohol komt via het bloed direct in de hersenen terecht. In de hersenen zit veel bloed en hersenvocht zodat de hersenen erg gevoelig zijn voor de effecten van alcohol. Hoe meer je drinkt hoe hoger het alcoholgehalte in je bloed en hoe sterker het verdovende effect van alcohol op je hersenen. Te veel alcohol is schadelijk voor de hersenen Hoe schadelijk hangt voornamelijk af van de hoeveelheid alcohol, de manier waarop er gedronken wordt en ook hoe lang je al drinkt.
Risico op hersenbeschadiging
Uit onderzoek blijkt dat als je langdurig gemiddeld meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt, je een risico loopt op hersenbeschadiging. Het gevolg is dat je geheugen achteruit gaat, je langzamer wordt in je denken en dat je je minder goed kan aanpassen aan nieuwe situaties. De hersenen werken niet alleen minder goed, ook het volume van de hersenen kan bij overmatige drinkers met wel vijftien procent krimpen. Als iemand jarenlang te veel drinkt, kan dit leiden tot onherstelbare hersenschade. Zeker als er ook sprake is van een tekort aan vitamine B1. De behoefte aan deze vitamine neemt toe bij overmatige drinkers. Minder ernstige hersenbeschadiging kan zich tot ongeveer het veertigste levensjaar herstellen, mits er gestopt wordt met drinken.
Korsakov
Ernstig drankmisbruik kan je hersenen onherstelbaar beschadigen. Een voorbeeld daarvan is het Korsakovsyndroom. De verschijnselen van Korsakov lijken op die van dementie bij ouderen. Iemand met Korsakov lijkt op het eerste gezicht gezond, maar het geheugen en het vermogen om iets te onthouden is ernstig beschadigd. Zo weet je niet meer goed waar je bent of welke dag het is. Ziekten als Korsakov hebben ook te maken met een gebrek aan vitamine B1. Daarom is het belangrijk dat mensen die veel drinken, goed blijven eten.
|
Wat is het effect van alcohol op je lever?
De lever is voor de mens van levensbelang. De lever zorgt onder meer voor het afbreken van gifstoffen zoals geneesmiddelen en alcohol. Als de lever onvoldoende werkt, heeft dat ernstige gevolgen. Je hebt dan last van ernstige vermoeidheid, geelzucht en bloedingen.
Hoe meer alcohol je drinkt, des te meer je de lever belast. Alcohol krijgt bij de afbraak van stoffen altijd voorrang. Als je regelmatig te veel drinkt, dan krijgt de lever nauwelijks de tijd om andere stoffen af te breken. Zo kan het voorkomen dat bijvoorbeeld niet al het vet wordt afgebroken en dat dit opgeslagen wordt. Dit kan leiden tot leververvetting. De lever wordt dan voelbaar dikker. Een ander gevolg van te veel drinken is dat de lever gaat ontsteken. Gelukkig kan de lever zich weer herstellen van een vervetting of van een ontsteking als er langere tijd geen alcohol gedronken wordt.
In een later stadium, als je flink blijft doordrinken, kan er levercirrose ontstaan. Hierbij verliest je lever steeds meer van haar vermogen en is dus steeds minder in staat om zijn noodzakelijke werk te doen. Levercirrose is meestal niet meer te genezen. Het proces kan wel gestopt worden als je stopt met drinken. Zeldzamer is het ontstaan van leverkanker als gevolg van een te hoog alcoholgebruik.
Wie verantwoord drinkt, hoeft zich geen zorgen te maken over leverproblemen als gevolg van zijn of haar alcoholgebruik.
|
| Wat is het effect van alcohol op je maag?
De binnenkant van de maag is met slijmvlies bekleed om de maagwand tegen maagzuur,dat nodig is om voedsel te verteren, te beschermen. Alcoholgebruik kan tot gevolg hebben dat dit slijmvlies beschadigt. Er ontstaat dan een ontstekingsreactie (maagvliesontsteking). Alcoholgebruik kan ook leiden tot een maagzweer.
De klachten en de hevigheid van de klachten kunnen per persoon verschillen. Vaak voorkomende klachten bij mensen die veel drinken zijn overgeven en maagpijn. Het overgeven van bloed kan duiden op een beschadigd slijmvlies.
Als je gewend bent om veel te drinken en je stopt of gaat fors minder drinken, dan krijg je meestal last van ontwenningsverschijnselen. Irritatie van de maag hoort tot de normale ontwenningsverschijnselen. Meestal is dit van korte duur. Blijft de maagpijn aanhouden neem dan contact op met uw huisarts.
|
Sex en alcohol
Alcohol en sex lijken in eerste instantie goed samen te gaan. Alcohol heeft immers een verdovende werking op je hersenen, waardoor je remmingen wegvallen. Hierdoor doe je dingen die je normaal in nuchtere toestand nooit zou durven.
Een vrouw met een slok op heeft een hogere oestradiol- en testosteronspiegel (dat zijn hormonen). Simpel gezegd krijg je dan meer zin in sex. Maar omdat alcohol ook remmingen wegneemt, komt het nogal eens voor dat je onder invloed verder gaat dan je in nuchtere toestand zou willen. Denk je er normaal gesproken wel aan een condoom te gebruiken, als je dronken bent wil je dat nog wel eens vergeten. Met alle mogelijke nare gevolgen vandien.
Voor mannen geldt dat teveel drank juist de testosteronspiegel verlaagt. Als man heb je dan nog wel voldoende van dat hormoon in je bloed om zin in sex te hebben. Maar die verlaagde testosteronspiegel zorgt er vaak voor dat je geen erectie of zaadlozing krijgt. En dat kan behoorlijk frustrerend zijn voor de heren. Circa 8% van de mannelijke alcoholverslaafden heeft last van een weigeraar.
|
| Heeft alcoholgebruik invloed op de zaadkwaliteit?
Uit een aantal onderzoeken komt naar voren dat langdurig overmatig alcohol de kwaliteit van het sperma op verschillende manieren kan beinvloeden. Het kan zijn dat de hoeveelheid sperma minder wordt, de beweeglijkheid afneemt, er veranderingen optreden in het erfelijkheidsmateriaal, de zaadcellen veranderen van grootte en dat de zaad-ei-versmelting geremd wordt. Het is natuurlijk erg moeilijk om zonder nader onderzoek aan te geven in welke mate de kwaliteit in een bijzondere situatie is beinvloed.
|
| Zwangerschap en alcohol: geen goede combinatie!
Drinken van alcohol is schadelijk vanaf de allervroegste fasen van zwangerschap. Alcohol komt via maag en darmen in het bloed terecht. Via de bloedbaan kan de alcohol het kind bereiken.
Het advies luidt dan ook om tijdens zwangerschap in het geheel niet te drinken. Ook na de geboorte moet u als u borstvoeding gaat geven uitkijken met alcohol. De alcohol komt direct in de melk, dit is niet gezond. Bovendien wordt uw baby dan suf zodat hij minder goed drinkt.
|
Bron: www.alcoholinfo.nl
|
|
|
910 bieren in de database 231 zonder juryoordeel! 282 leden!
Sancti Adalberti - Egmondse Tripel Houblon Chouffe Zonnestraal Vorst Hopla Bier
Meer nieuwe bieren
|